Sürekli Yemek Yeme İsteği Nedir? Nedenler ve Çözüm Önerileri

29.04.2024

Uzmanlar, sürekli yeme isteğinin psikolojik nedenlerini değerlendirirken, bu isteğin negatif duygularla başa çıkma yolunun bir yansıması olabileceğini belirtiyor.

Yazı İçeriği

    Yemek yeme isteği insan vücudunun temel ihtiyaçlarından biridir. Ancak bazı durumlarda, sürekli bir yeme arzusu normal ihtiyaçtan öte bir noktaya gelebilir. Bu durumun altında birçok sebep yatabilir ve bir uzmana danışmak önemli olabilir.

    Sürekli Yemek Yeme İsteği ve Psikoloji

    Uzmanlar, sürekli yeme isteğinin psikolojik nedenlerini değerlendirirken, bu isteğin negatif duygularla başa çıkma yolunun bir yansıması olabileceğini belirtiyor. Kendini sürekli yemeğe yönlendiren düşünceler, çoğu zaman pişmanlık ve suçluluk duygularıyla sonuçlanır. Bu döngüyü kırmak için kendinizi takip etmek ve farkındalık geliştirmek önemli.

    Sürekli Yemek Yeme İsteği Neden Olur?

    Diyetisyenler, sürekli yeme isteğinin altında yatan en yaygın 7 nedeni sıralıyor:

    Tıbbi Durumlar

    Tiroid bozuklukları ve insülin direnci gibi tıbbi sorunlar iştah ve metabolizmayı etkileyebilir.

    Leptin Direnci

    Leptin hormonu, iştahı ve metabolizmayı düzenler. Leptin direnci, vücudun bu sinyallere yanıt verememesi durumunda aşırı yemeyle ilişkilidir.

    Duygusal Açlık

    Stres, üzüntü gibi duygusal durumlar yeme isteğini tetikleyebilir. Alternatif başa çıkma yöntemleri bu durumda önemlidir.

    Vitrin Gıdaları

    Besin değeri düşük, kalorisi yüksek gıdalar sürekli açlık hissine neden olabilir.

    Dengesiz Beslenme

    Besin grupları arasındaki dengesizlik, enerji ve tatmin hissi yaratmada zorluk yaşatabilir.

    Su İçmeme

    Dehidrasyon bazen açlık hissiyle karıştırılabilir. Yeterli miktarda su tüketmek önemlidir.

    Uyku Bozuklukları

    Uyku düzeninin bozulması, açlık ve enerji dengesinde sorunlara yol açabilir.

    Bu nedenlerle sürekli yeme isteği yaşayanlar için doğru tanı ve yönlendirme için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

    Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

    Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

    Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!

    Life Club

    ACIBADEM

    Paylaş

    Güncellenme Tarihi:

    Yayınlanma Tarihi:

    29.04.2024
    İletişim

    Detaylı bilgi için iletişime geçin

    Mobil uygulamayı hemen indirin, ücretsiz üye olun.

    Keşfet

    Bizi takip edin